София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Спорове в Парламента за председателството

За ГЕРБ, Патриотите и „Воля“ -успех, за БСП – празна опаковка

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Яростна полемика между депутатите по въпроса за оценките за българското председателство на Съвета на Европейския съюз се разгоря  днес в пленарната зала. След като по-рано премиерът Бойко Борисов представи отчета си  пред народните представители  за домакинството ни на Евросъюза и определи изминалите шест месеца като много успешни.
 
За разлика от  Борисов, председателят на БСП Корнелия Нинова видя председателството  като пропиляна възможност, довела до по-силно разделение в Европа отвсякога.
 
Консенсус  по думите на Нинова  нямало и вътре в страната. Според нея премиерът изолирал останалите институции. 
 
Подобно мнение изрази и съпартиецът на Нинова евродепутатът  Георги Пирински, който заяви, че в Европейския парламент мнението за България не е добро.
 
Народните представители от ГЕРБ отвърнаха на удара на опозицията с положителна статистика.
 
 
Според  „Обединените патриоти“  външната оценка на страните от Западна Европа показва недвусмислено, че сме се справили, а и не бивало да се забравя  че председателството е процедура.
 
От „Воля“ пък написаха „много добър“ на премиера и правителството за начина, по който са се справили с домакинството на Евросъюза.