Гледай
на живо

Спортистите от КНДР може да не участват на Олимпиадата през 2018 г.

МОК порица конфликта на Корейския полуостров

Спортистите от КНДР може да не участват на Олимпиадата през 2018 г. Международният олимпийски комитет може да не допусне до участие в Олимпийските игри в Пьонк Чан, спо... thumbnail text

Международният олимпийски комитет може да не допусне до участие в Олимпийските игри в Пьонк Чан, спортистите от Северна Корея. Игрите ще се проведат в китайския град през 2018 г.

Новината съобщи президентът на организацията Томас Бах, по време на 131-та сесия на МОК. Спортистите от КНДР могат да пропуснат Олимпиадата в Пьонк Чан, заради конфликта на Корейския полуостров.

"Основавайки се на принципите на политическия неутралитет, оставяме вратите отворени за възможно участие на спортистите от КНДР, заяви Бах. Предложихме помощта си на севернокорейските спортисти, тъй като те не могат да се класират. Дори ако те пропуснат отборните стартове, заедно с международната федерация винаги сме готови да намерим решение за тяхното участие“.

Съветът за безопасността към ООН прие резолюция за ожесточаването на санкциите срещу КНДР, в отговор на проведеното в страната шесто ядрено изпитания. Документът, подготвен от делегации в САЩ получи подкрепата на всички членове на Съвета, включително Русия и Китай.