София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Спряха от продажба 97 вида спинери

Съдържат малки частици, опасни за деца

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

97 вида спинери са спрени от продажба на нашия пазар, след направена проверка от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Проверените от агенцията продукти са 219. От тях 60% не отговарят на изискванията за безопасност, част от изследванията са направени в лаборатория.

Съставени са 66 акта на стойност 50 хиляди лева. Инспекцията започна в края на юни. Проверени са над 150 търговски обекта.

В нито един от продуктите обаче, не е установено наличието на олово и живак над допустимите граници.

Проверки са правени и в други страни, заради факта че спинерите са популярни сред децата. При 161 от проверените артикула са установени други несъответствия, като липса на маркировка за съответствие, непосочване на наименованието и адреса на фирмата, която ги е пуснала на пазара. Другият пропуск е липсата на посочени модел, марка, номер на продукта и на партидата.

При лабораторното изследване на спинери от метал и твърд полимер е установено, че тези от твърд полимер отделят малки частици при падане, което създава опасност от поглъщане от малки деца.

97-те вида, спрени от продажба носят риск при употреба и ще бъдат обявени в Европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти – RAPEX.