София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Спрялото време в НДК тръгна отново

Швейцарци реставрираха часовниците в сградата

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В далечната 1981 г. при откриването на Националният дворец на културата,  Швейцария на България уникална за времето си часовникова система. С нейна помощ в сградата се задвижват стрелките на  120 часовника. През годините обаче малко по-малко механизмите им се износват и голяма част от тях спират.
 
В разгара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, управленския екип, с помощта на дарение от швейцарска компания, решават да реставрират механизмите на част от тях и  така спрялото време да тръгне сякаш отначало.
А, за да управляват правилно времето си делегатите, освен двата реставрирани часовника във фоайето на сградата и останалите 120, чийто механизми също предстоят да бъдат обновени, компанията дарява и четири чисто нови  за основната зала на председателството.
 
Оказва,че за да се движат стрелките в точния ритъм, поддържайки верния пулс на сградата, призвана да пази, но и придвижва изкуството и културата ни напред, машините имат нужда и от грижата и любовта на човека.