София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Среща ЕС-Африка във Виена

Сътрудничество в дигиталната ера

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Европейските лидери се събраха в австрийската столица Виена за форум Европейски съюз - Африка. България е представена от премиера Бойко Борисов.

На събитието присъства председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и на Африканския съюз - президентът на Руанда, Пол Кагаме.

Министър-председателят Бойко Борисов участва в двудневния форум на високо равнище ЕС-Африка във Виена. Тази вечер европейските и африканските лидери дават старт на дискусиите за сътрудничеството в областта на цифровата икономика.

Форумът в австрийската столица е под надслов „Сътрудничеството в дигиталната ера“. Утре той ще бъде открит от канцлера на Австрия Себастиян Курц, от президента на Руанда и председател на Африканския съюз Пол Кагаме и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Срещата на високо равнище ще допринесе за насърчаване на иновациите и цифровизацията като важни фактори за бъдещото развитие на двата континента. По време на форума ще бъде поставено и началото на Работна група на ЕС и Африканския съюз за цифрова икономика.

Европа и Африка се опитват да ограничат мигрантската вълна. Това може да стане чрез сътрудничество в цифровата икономика. Идеята е да се увеличат инвестициите и да се създадат нови работни места. Старият континент иска да замени помощите за Африка с икономическо сътрудничество.