София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Среща Макрон-Путин

Президентите обсъдиха положението в Украйна и Сирия

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Украйна и Сирия бяха сред темите, които обсъдиха президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон, предаде ТАСС. Двамата се срещнаха и разговаряха в кулоарите на форума Г-20, който започна вчера в Аржентина.

По отношение на Сирия Макрон е убеден, че ситуацията се е подобрила след проведената среща в Истанбул. Той обаче изрази тревога от последните събития в Украйна. Държавните глави изразиха задоволство след срещата и заявиха, че двустранните отношения и стокоомбмена заслужават да бъдат обсъждани на друга среща. 

Напрежението между Русия и Украйна след инцидента в Керченския проливсе очаква да бъде сред обсъжданите теми в Буенос Айрес. 

Той отбеляза също, че би искал да обсъди с Путин изпълнението на Минските споразумения, въпроси на киберсигурността, а също общото равните на архитектурата на безопасността в Европа.

От своя страна Путин предложи на Макрон да поговорят за развитието на двустранните отношения. "Миналата година стокооборотът нарасна с 16,5% и тази година темпът на растежа е същият”, подчерта той.