София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Среща между вътрешните министри на България и Австрия

Бяха обсъдени миграционната криза и намирането на общи европейски решения

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Вътрешният министър Румяна Бъчварова и федералният вътрешен министър на Австрия Волфганг Соботка обсъдиха сътрудничеството по противодействие на нелегалната миграция и каналджийството и намирането на общи решения.

Това стана по време на работното посещение на министър Бъчварова в Графенег, Австрия по покана на австрийския й колега. По време на двустранната среща вътрешните министри подчертаха, че общата ситуация в Европа изисква търсенето на нови решения. Министър Соботка подкрепи позицията на България, че диалогът с Турция трябва да продължи. Необходимо е равномерно да бъде разпределена тежестта по грижата за мигрантите, получили статут на бежанци, подчерта от своя страна министър Бъчварова.

Двамата министри обсъдиха и предизвикателствата при прилагането на механизмите за релокация, както и възможността да бъдат създадени изнесени центрове за регистрация на кандидати за убежище, които да бъдат ситуирани в близост до или в страните на произход. Това би дало възможност за обективна оценка на място относно наличието на условия за кандидатстване за убежище в Европа. Директорът на Федералната криминална полиция ген. Франц Ланг, който също участва в срещата, оцени високо създаването на специализиран център за противодействие на нелегалната миграция и каналджийството към българското МВР и изрази готовност за партньорство.

По време на визитата си в Австрия, вътрешният министър Румяна Бъчварова участва в работнa среща между България, Австрия и заместник-директорът на Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС “Фронтекс“ Бернд Кьорнер. Българският вътрешен министър и заместник-директорът обсъдиха възможността за изпращане на допълнителни 100 души гост-офицери на Фронтекс в България. По време на разговорите бяха изяснени и възможностите за ползването на ресурси на „Фронтекс“ при връщане на лица в страните на произход. При планиране на полети от други европейски страни, София може да бъде включвана като част от маршрута към страната на произход.

Министър Бъчварова се срещна и със заместник министър-председателя на Долна Австрия и бивш австрийски вътрешен министър Йохана Микъл-Лайтнер. Двете обсъдиха миграционната обстановка и мерките, които България предприема за недопускане на вторични миграционни потоци от България към държави от Централна и Източна Европа, и разширяването на сътрудничеството с Долна Австрия.