София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СРЕЩА НА Г-7 В БАВАРИЯ

АНГЕЛА МЕРКЕЛ ПОРЕЩНА ЛИДЕРИТЕ В ЕЛМАУ

9 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Германският канцлер Ангела Меркел беше домакин на срещата на лидерите от Г-7. Срещата ще продължи и утре в замъка Елмау недалеч от Мюнхен, предаде Франс прес.

Това e третата среща на 7-те най-развити икономики в света, без участието на Русия, която беше изключена от формата след анексирането на Крим през март 2014 г.
Сред обсъжданите теми днес бяха кризата в Украйна, ислямският тероризъм, връзките с Иран и иранската ядрена програма.
Председателят на Г-7 се избира на ротационен принцип. Канцлера Ангела Меркел лично посрещна президента на САЩ Барак Обама в кметството на село Крюн, близо до Елмау. Местните жители организираха празненство на площада в селото в чест на Обама.
Очаква се утре лидерите да посрещнат иракския премиер Хайдер ал Абади и пет африкански лидери, сред които президентите на Тунис и Нигерия. Ще се обсъжда по какъв начин може да се помогне на тези държави. В заседанието ще участват ръководителите на ООН, Международния валутен фонд (МВФ), Световната търговска организация (СТО) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
В Елмау ще се дискутира и кризата в Гърция. Темата ще се обсъжда от френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел, изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард и италианският премиер Матео Ренци. В дискусиите ще участват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейският съвет Доналд Туск.
Сред обсъжданите теми ще бъде предстоящата конференция за климата в Париж, както и преговорите между ЕС и САЩ по споразумението за търговия и инвестиции.
За охраната на лидерите от Г-7 се грижат 22 300 полицаи.