София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Среща на световните лидери в Париж

Путин, Тръмп, Макрон и Меркел обсъдиха редица теми в Елисейския дворец

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Лидерите на САЩ, Русия, Франция и Германия обсъдиха редица световни теми по време на среща в Елисейския дворец, където Макрон покани гостите, за да вземат участие в събитията, отбелязващи стогодишнината от края на Първата световна война

Доналд Тръмп, Владимир Путин, Еманюел Макрон и Ангела Меркел се събраха на работен обяд, по време на който коментираха  Договора ракети със среден и малък обсег на действие,  ситуацията в Сирия, търговията и международните санкциите, съобщи говорителят на Белия дом Сара Сандърс.

Световните лидери са обсъдили ситуацията в Саудитска Арабия,  Афганистан, Китай и Северна Корея, „имаха много добри и продуктивни дискусии по време на двучасов обяд ", се казва в изявлението на Белия дом.

По-рано Путин каза пред репортери, че е успял да разговаря с Тръмп по време на работна закуска в Елисейския дворец. Говорител руския държавен глава Дмитрий Песков обаче обясни, че руският и американският лидер не са имали възможност да проведат задълбочен разговор.

Като подчерта по-рано президентският съветник Юрий Ушаков в интервюто за " Русия-1 ", френската страна "доста настойчиво" помоли да не се провежда среща между руския и американския лидер по време на събитията в Париж за 11 ноември.