София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Среща на върха в Истанбул за Сирия

Турция, Франция, Германия и Русия обсъждат ситуацията в Идлиб

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Днес в Истанбул ще се проведе среща на върха между лидерите на Германия, Франция, Русия и Турция под домакинството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Основната тема на срещата е посветена на бъдещето на Сирия.

Срещата се смята за ключова на фона на усилията на страните да намерят обща формула за политическо решение на сирийския проблем.

В навечерието на срещата лидерите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон обсъдиха ситуацията в Сирия."Макрон представи целите на тази среща, които са да осигури дългосрочно прекратяване на огъня в Идлиб и задълбочаване на дискусиите за политическия процес на разрешаване на конфликта в Сирия", посочват от администрацията на френския лидер и отбелязват, че президентът Тръм подкрепя тази позиция.

Американският президент е поискал от Макрон да представи тази обща позиция по време на срещата на върха в Истанбул.

Приоритет и за Анкара е политическото решение на конфликта, а не използването на военни средства, каза говорителят на турския президент.  

По думите му очакванията на турската страна са, че на срещата в четворен формат ще бъде постигнато споразумение за формиране на конституционна комисия и ще бъде съгласувана пътна карта за политическо уреждане на сирийския проблем.

В коментар за ситуацията в Сирия турският президент Ердоган акцентира на постигнатото между Русия и Турция споразумение за Идлиб, което е фактор за спокойствие в конфликтната сирийска провинция.

Ердоган обаче подсказа, че е възможна трансгранична военна операция на турските въоръжени сили срещу контролираните от сирийските кюрдски отряди територии в района на Манбидж, които Анкара счита за заплаха за териториалната цялост на страната.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна посочи, че в Истанбул страните ще се опитат да намерят общи позиции във връзка с решаването на сирийския проблем.

В същото време иранският помощник-външен министър Ансари в изявление, което тиражираха турски медии, изрази недоволство от неучастието на страната му в истанбулската среща, заявявайки, че "сирийската криза може да се обсъжда на различни форуми, но не е възможно да се постигне решаването й без участието на Техеран".