София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Срещата Путин-Тръмп започна с час закъснение

Анализатори търсят знаците в поведението на двамата лидери

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Дългоочакваната първата среща на двамата световни лидери, диктуващи глобалната политика -Доналд Тръмп и Владимир Путин, обявена за 15:00 часа днес,  се случи с час закъснение във финландската столица Хелзинки. Анализаторите на протокола видяха серия от знаци в забавянето и в цялостното поведение на държавните глави.
 
Първоначално полетът на Путин  кацна с 45 минути по-късно от предвиденото, което според познавачите на поведението на руския президент, е едно от най-кратките му закъснения.
 
Дали, за да му върне жеста или по-други причини, но Тръмп също се забави с кортежа си за срещата в двореца. Всичко това коментаторите изтълкуваха като игра на нерви и опит да се постигне психологическо предимство.
 
Впечатление на наблюдателите е направил и фактът, че американският президент се е въздържал от традиционното за него силно ръкостискане с разтърсва, с което обичайно демонстрира превъзходството си.
 
Сред първите реплики на Тръмп към Путин бяха поздравленията за приключилото снощи Световно първенство по футбол в Русия, на което шампион стана Франция. След това двамата държавни глави изразиха надежда за подобряване на отношенията между ръководените от тях държави.