София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Срещата за мигрантите в Брюксел-безрезултатна

Борисов потвърди българската позиция за затваряне на границите

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Свиканата вчера неформална среща в Брюксел на 16 държави от Европейския съюз, на която те трябваше да обсъдят начините за справяне с бежанската криза остана безрезултатна, това бяха преобладаващите мнения в авторитетните издания на Стария континент. Не липсват предложения, но още сме далече от намирането на всеобщо европейско решение.“ написа в коментар относно събитието Агенция „Франспрес“.
 
Отзивите на повечето политици, участвали във форума, се оказаха не много по-различни. „Срещата на върха на ЕС за миграцията е конструктивна, но не бяха постигнат конкретни резултати.“ Това заяви след събитието  испанският премиер Педро Санчес.
 
Ангела Меркел, по чиято инициатива се проведе неформалната среща поиска страните да получат засилени правомощия за връщане на бежанци, които вече са регистрирани в друга европейска страна. На това  италианският премиер Джузепе Конте противопостави идеята си за  радикални промени в правилата от Дъблин, според които мигрантите трябва да кандидатстват за убежище в първата страна от ЕС, в която влязат.
 
Припомняме, че напрежението между Франция и Италия расте от доста време, като то достигна  връхната си точка в навечерието на срещата, когато  италианският вътрешен министър Матео Салвини определи френския президент като арогантен по отношение на миграционната криза. 
 
Фринският президент Еманюел Макрон обаче не му остана длъжен и побърза да отговори, заявявайки, че няма нужда да получава уроци от когото и да било и допълни: „Имаме ценности и всеки път, когато сме ги предавали, е ставало по-лошо.“ Макрон уточни, че сред тези ценности  са и правата на човека, на другите страни и на тяхната цялост, както и солидарността, която свързва целия Европейски съюз.
 
На фона на противоречията в политиките за справяне с проблема, българският министър-председател Бойко Борисов повтори категоричната позиция на страната ни за затваряне на европейските граници и недопускане на бежанци и мигранти с неизяснен статут. Борисов се застъпи и за идеята Европа да финансира центрове за настаняване на нуждаещи се от закрила хора на територията на страните, от които те идват, за да се  спре притокът им към Стария континент. 
 
А ето какво отговори премиерът на въпрос на журналист, зададен му след срещата, дали  би се съгласил да сключи двустранен договор между България и Германия за приемане на бежанци, ако бъде помолен за това лично от канцлера Меркел.
 
 
В крайна сметка след като консенсус по повечето въпроси на поведената вчера неформална среща така и не бе постиганат, анализатори коментираха, че това едва ли ще се случи и на предстоящия по- голям форум на същата тема, който е планиран за края на юни.