София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Срещу корупцията за развитието, мира и сигурността на света

Отбелязваме Международния ден за борба с корупцията

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

На 9 декември отбелязваме Международния ден за борба с корупцията. На този ден през 2003 г. в мексиканския град Мерида на политическа конференция е подписана Конвенцията на ООН срещу корупцията, приета от Общото събрание на ООН на 1 ноември 2003 година. Документът задължава подписалите го страни да заявят за престъпление подкупа, присвояването на бюджетни средства и прането на приходите от корупция. Според една от разпоредбите на Конвенцията е необходимо средствата да се върнат на страната, от която са получени в резултат на корупция.
Годишният обем на подкупи za 2016 се оценява на един трилион долара. Световната икономика губи 2.6 милиарда долара във връзка с корупционни действия. Тези средства са повече от пет процента от световния БВП. Според (ПРООН), в развиващите се страни загубата, свързана с корупцията, е 10 пъти по-голяма от обема на официалната помощ за развитие.
Тази година Службата на ООН по наркотиците и престъпността и Програмата на ООН за развитие разработиха съвместна кампания, в центъра на която се дава информация за това как корупцията се отразява на образованието, здравеопазването, правосъдието, демокрация, просперитет и развитие. Проучвания сочат, че корупцията е най-голямата пречка за постигане на устойчиво развитие.
Нито една страна, нито един регион, никое общество не е имунизирано от корупция. А отговорността е в нашите ръце.