София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сръбската православна църква ще участва във Всеправославния събор в Крит

Съборът се планира да се проведе на 18-27 юни в Крит

8 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Сръбската църква е променила позицията си и обяви, че ще участва във Всеправославния събор в Крит, насрочен за втората половина на юни. Това съобщиха от гръцката агенция "Ромфея", специализирана в църковни новини.
Информацията се потвърждава и от Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, информира кореспондент на Агенция "Интерфакс-Религия".
По-рано Сръбската патриаршия, както Българската, Грузинската и Антиохийската, заявиха, че не виждат възможност Съветът да се проведе по график – от 18 до 27 юни.
Миналата седмица СПЦ се обърна към главата на Константинополската православна църква, като го уведоми, че „изпитва трудности“ относно участието във Всеправославния събор и че моли той да бъде отложен за известно време. Бе пожелано съборът в Крит да бъде разглеждан като предсъборно съвещание.
Сръбски вестник съобщава, че по получената от него неофициална информация от Синода „СПЦ ще отправи своите забележки към събора, а ако те бъдат приети под внимание, ще бъде готова да отиде в Крит“. Съборът, който се готви вече над половин век, ще стане първото за повече от хилядолетие събиране на представители на православните църкви. Според руския патриарх Кирил настоящият събор не е „вселенски“, защото „не е призован да решава вероучителни въпроси, да внесе нещо ново в литургичния живот на църквата и каноническия ѝ строй“.