София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сръбски и български певци на Видинския панаир

Събитието се открива на 26 август

8 годиниРазвлечение 2 Боряна Райчева

На 26 август ще бъде открит традиционният Видински панаир. Събитието ще продължи до 3-ти септември. За четвърта поредна година панаирът ще бъде разгърнат на територията на бившето военно поделение в близост до крепостта „Баба Вида“. Както всяка година множество от фирми и производители от цялата страна ще изложат своите продукти. Също така възможност да предлагат своите стоки ще имат и производители от Сърбия и Румъния.
Всяка вечер ще има богата концертна програма, с участието на местни фолклорни състави и на популярни български и сръбски изпълнители. На щандовете и сергиите видинчани ще имат избор от богато разнообразие от облекло, хранителни продукти, бижутерии и множество играчки и забавни продукти за най-малките представители на града.
Традиционният есенен Видински панаир води началото си от 1892 г. От самото си начало той е голям по площ и по участници, и привлича не само жители на град Видин, но много видинлии, живеещи в други градове, които считали за доброволно задължение да посетят града по това време в края на август и първите дни на септември. По това време водите на река Дунав спадали ниско и мястото било удобно предвид голямата освободена площ. Заради панаира и интереса към него, през 1937 г. общинските съветници въвеждат облекчения при преминаването на границата от сърби и румънци, а превозната такса за пароходите и железницата е намалена със 70% по време на дните на събитието. Така панаирът се превърнал в традиция и повод близки и роднини от различни крайща на страната да се срещнат. Много хора свързвали панаира със свои битови събития: кой се е родил, кой е отишъл войник, кой се е оженил преди или след панаира.
След 1992 г. Традиционният Видински панаир е прекъснат, но е възстановен отново през 2007 г.

Тази година събитието ще бъде открито от певицата Глория.