София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сръбският радикал Шешел е за интеграция с Русия, вместо евроинтеграция

В Сърбия в момента тече кандидат-президентска кампания

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Водачът на радикалната партия в Сърбия Воислав Шешел коментира, че икономическото положение може да се подобри сако ако Белград се откаже от процеса на евроинтеграция и се обърне към интеграция с Русия.

В подобна руска федерация,Шешел вижда българи, македонци и игърци.

Сръбският радикал беше подсъдим пред Международния трибунал в Хага, за военните престъпления в бивша Югославия, смята, че Русия се връща на Балканите и никой не може да спре този процес.

В момента в Сърбия тече кампания за президентските избори. В изборите, насрочени за 2 април, освен Шешел има още 10 кандидати за държавен глава. Сред тях са премиерът Александър Вучич, бившият външен министър Вук Йеремич и лидерът на пародийното политическо движение "Бели" Лука Максимович, известен с псевдоним и с това, че носи бели дрехи и казва, че е "сръбският Исус".

След среща вчера в Берлин с премиера Вучич германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Сърбия изпълнява стандартите на Европейския съюз и напредва с реформите, които ще ѝ осигурят икономически растеж.