София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сръбският външен министър предлага подялба на Косово

Ивица Дачич уточни, че идеята е лична, а не държавна позиция

7 годиниПолитика 13 Боряна Райчева

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич предложи подялба на Косово. Населената предимно с албанци област обяви едностранно независимост от Сърбия през 2008, която е призната от над 100 държави, включително и България, както и от 22 държави от ЕС.

Белград отказва да признае незавимостта, но диалогът с Прищина е основно условие при преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС.

Дачич коментира, че прокарването на нови граници не е официална позиция, а лично негово мнение. Според министъра Сърбия никога няма да признае Косово за отделва държава и макар вероятно разделянето да не е фактически възможно, може да започне разговор за статута на сърбите в Косово и за опазването на православните църкви и манастири.

„Това е единственото дълготрайно компромисно решение, със специален статут за нашите манастири и църкви, както и сръбските общности в юга на Косово“, каза Дачич.

По последни данни сърбите в Косово, което е с население от около 3 милиона души, са около 4 % - малко над 100 000 души. Те са съсредоточени главно в района на Косовска Митровица.