София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стачка отмени над 600 полета в Германия

На протест излязоха службите за сигурност на три летища

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Службите за сигурност на трите летища в Германия - Дюселдорф, Кьолн-Бон и Щутгарт - започнаха предупредителна стачка в четвъртък, която нарушила плановете за пътуване на десетки хиляди хора. Стачката ще продължи един ден. Над 600 полета от планираните 1000 от и до трите летища са отменени.

В летище Щутгарт стачката започна в 03:00 местно време, а в другите две - в 00:00 местно време. Стачката ще засегне общо 110 000 пътници. Авиокомпаниите предупреждават клиентите да проверят статуса на полета в интернет, преди да се отправят към летището.

Стачката е организирана от най-големия синдикат в Германия „Верди“, който призова към стачни действия с искане за по-високи заплати на служителите и по-добри условия на труд на германските летища. Това е вторият протест за тази седмица, след като в понеделник стачкуваха служителите по сигурността на двете летища в столицата Берлин. Профсъюзът представлява 23 хиляди служители и настоява заплащането на час да се увеличи от сегашните 17 евро на 20 евро. Представители на бранша критикуват синдиката, определяйки стачката за неуместна, пагубна за имиджа на Германия и прекалено скъпа заради причинените финансови загуби.

Преди това тарифните преговори между „Верди“ и асоциацията на работодателите приключиха без никакви резултати. Следващият кръг от преговорите е насрочен за 23 януари.