София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стачка в Каталуния

Не работи градският транспорт, множество музеи са затворени

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Стачка в Каталуния на втория ден след референдума за независимост. Националистически организации призоваха каталунците на протест срещу насилието, упражнено от полицията по време на вота.

Същевременно градският транспорт в Барселона почти прекрати работа, като местните жители и туристите ще могат да пътуват по линиите по около 3 часа сутрин и привечер.

Отменени са редица влакове, съкратена е и работата на персонала на летищата. Затворени са някои от музеите, театрите, изложбените зали. Медицинските центрове ще отлагат прегледи с неспешен характер и планови операции. Университетите заявиха, че ще участват в стачката. Към нея се присъединяват и футболните клубове „Барселона“ и „Жирона“, както и най-големите синдикати.

По закон 48 часа след обявяването на официалните резултати парламентът на Каталуня трябва да се събере, за да реши дали да обяви едностранно независимост на областта от Испания.

Референдумът, който се проведе в неделя и на който гласуваха над 2 милиона души, 42 % от имащите право на глас, не е признат от никоя страна досега, а ЕС и властите в Мадрид го определиха като незаконен.

90 % от гласувалите са подкрепили независимостта на Каталуния, сочат предварителните резултати.