София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стачка във френските железници

Причината е икономическата реформа на Макрон

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Железничарите във Франция излязоха на стачка срещу икономическата реформа на президента Еманюел Макрон. Част от протестиращите от синдикалната организация обявиха и че са готови да предприемат по-сериозни мерки, ако не настъпят промени, това съобщава агенция „Ройтерс“.
.
Очаква се протестите, започнали миналата седмица, да продължат три месеца, като те ще се изразяват в различни поетапни действия. Недоволството на железничарите е срещу плана на френския държавен глава да реформира най-голямата влакова компания в страната Ес Ен Се Еф (SNCF). 
 
Броят на включващите се в стачните действия варира през различните етапи, като днес се очаква той да спадне в сравнение с предишния 48-часов протест и участие да вземат около една трета от служителите, посочва Ес Ен Се Еф.
 
Част от синдикалните организации заявиха ясно, че предвид факта, че преговорите с министрите по реформата за в задънена улица, те ще втвърдят позициите си и има вероятност, ако не се постигне консенсус, протестите да продължат и след месец юни.
 
На този етап, планът предвижда да има по два дни протести на всеки пет. Стачката  е срещу промените в монополиста Ес Ен Се Еф преди да бъде отворен за конкуренция, както изискват разпоредбите на ЕС.
 
Недоволството на служителите е толкова силно, тъй като стратегията на Макрон, целяща да доведе до финансово възстановяване на изключително задлъжнялата компания, включва отнемането на едни от най-важните социални придобивки на железничарите. Предвижда се да се отмени гаранцията за работа във фирмата до края на трудовия стаж, както и да се премахне възможността за по-ранно пенсиониране.
 
За разлика от служителите на железницата,  две трети от останалите френски граждани, според направено проучване, подкрепят политиката на Макрон, по отношение на готвените реформи, и изразяват неодобрение към стачкуващите.