София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СТАЧКИ И В ИТАЛИЯ

ПОВЕЧЕ ОТ 50 ПРОТЕСТА ЩЕ БЛОКИРАТ ИНСТИТУЦИИ НА БОТУША

9 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Повече от 50 национални стачки ще парализират училищата, болниците, летищата, магистралите и обществения транспорт в Италия, след като два големи синдиката призоваха за протест срещу реформа в трудовото законодателство.
Сред реформите на премиера Матео Ренци е въвеждане на регулации за по-лесно уволнение на служители. Профсъюзите също са против намаляването на разходите в бюджета за 2015 година.
Комбинацията от промяна в трудовото законодателство и бюджета не насърчават трудовия пазар и компаниите да инвестират, заяви Сузана Камусо, ръководител на най-големия и най-радикалния синдикат CGIL.
Преди стачката Ренци заяви, че няма да се откаже от плановете за промени на трудовия пазар и изкарване на Италия от трета рецесия за последните седем години.  Той обеща да не се подава на натиска на синдикатите, но все пак изрази „дълбоко уважение" към протестиращите.