София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стачни действия блокираха германски летища

Засегнати са над 80 полета

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Служителите по сигурността на две летища в Берлин започнаха протестни действия, заради ниското им заплащане. Това доведе до блокиране на въздушния трафик в Германия.

Недоволните няма да работят в интервала между 5.00 и 8.45 ч. местно време на летищата „Тегел” и „Шонефелд”. Ще бъдат засегнати около 80 полета.

 По информация на ДПА авиокомпаниите, сред които Lufthansa, Easyjet, Ryanair и Aeroflot вече са анулирали някои полети, други полети са значително забавени.  Засегнатите пътници ще могат да използват самолетните си билети, за да се придвижат с влак.

Стачката идва след като синдикатът „Верди“, който представлява около 23 000 работници по сигурността на летищата в цялата страна, заяви, че преговорите с асоциацията на работодателите на BDLS са блокирани.

Синдикатът иска почасова заплата за всички работници, които извършват проверки за сигурност, да се повиши до 20 евро. В момента те получават по 17 евро на час. Асоциацията на работодателите предлага увеличение на заплатите между 2,0 и 8,1 на сто годишно.