София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Станишев: Европа - свободна, демократична, солидарна

Левите премиери на Стария континент се срещнаха в Мадрид

пропускане
5 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Партията на европейските социалисти стартира предизборната си кампания със състояла се по-рано днес среща на левите премиери от Стария континент.
 
Целта беше в рамките на срещата, премиерите от левия спектър на политическото пространство да дадат подкрепата си за Франс Тимерманс, който е кандидатът на европейската левица за поста председател на Европейската комисия. 
 
Бившият български премиер и настоящ президент на Партията на европейските социалисти откри срещата, заявявайки, че манифестът на партията е план за бъдещето на Европа - свободна, демократична, справедлива и солидарна.
 
"Всички от нашето семейство са много доволни от този манифест. Вчера вечерта имахме вечеря на лидерите, която продължи до полунощ, и всички са на мнение, че той не е просто декларация за намерения, това е план за бъдещето на Европа", коментира Сергей Станишев пред български журналисти.
 
Решението на социалистите е да залагат на кампания, посветена на икономическия и социален просперитет в Европа.
 
Предстоящите евроизбири са важни и защото  ще намалят депутатите от 751 на 705, заради излизането на Великобритания от ЕС. 
 
Намаляването на бройката ще удари пряко и европейските социалисти, които ще загубят 25 депутати. Сега бройката им е 186. За да запазят политическата си тежест след евроизборите през май, трябва да не падат под тази бройка.