София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Стара Загора празнува 140 години свобода

Празничният концерт започва в 18:30 часа

7 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

На 30 юли 2017 година гр. Стара Загора празнува своята 140-годишна свобода. С тържествена заря-проверка ще бъдат отбелязани 140 години от боевете за Освобождението на града, съобщиха от пресцентъра на Общината.
Днес, от 18.30 часа, на площада пред сградата на общината започва концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. На същото място в 20.00 часа е началото на военния ритуал и тържествената заря-проверка, а час по-късно на Античния форум „Августа Траяна“ започва тържествен концерт на Държавна опера Стара Загора, чиято първа част ще бъде дирижирана от старозагорския владика Киприан.
Уникалният спектакъл от музика и светлина „Молитва за Стара Загора“, с участието на старозагорския митрополит Киприан, в образа на молещия се човек, ще бъде кулминацията в програмата на Община Стара Загора за отбелязването на 140 години от боевете за Стара Загора (1877-1878 г.). Музиката на формация „Исихия“ и изпълнения на квартет „Ева“ - певици от световно известния хор „Мистерията на българските гласове“, ще допълнят атмосферата на красивото представление. Спектакълът ще се състои на 31 юли от 21.00 часа на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Светлинно-звуковият спектакъл ще може да бъде наблюдаван и на два екрана с размери 7/4 м.

Председателят на парламента Димитър Главчев и народни представители ще участват в тържествената заря-проверка по случай 140 години от боевете при Стара Загора, съобщава пресцентърът на парламента.