София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Старт на подаването на предложения по Националния иновационен фонд

До 500 хил. лв. ще могат да ползват бенефициентите за реализиране на иновативни проекти

6 годиниИкономика 8 Боряна Райчева

От днес започва подаването на проектни предложения по Деветата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд. Компаниите и научните организации могат да кандидатстват с иновативни проекти с бюджет до 500 хил. лв. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на среща с бизнеса и научните среди в Благоевград. В нея участие взеха и заместник-кмета на община Благоевград Зорница Кралева, народният представител и заместник-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в НС Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Габриела Козарева и др.

„Проведохме информационна кампания в редица български градове, но беше важно тя да обхване и Благоевград – един от учебните центрове на България“, подчерта Александър Манолев. По думите му регионалната икономика показва все по-добри резултати, което е доказателство, че компаниите са активни и търсят възможности да генерират по-голям растеж. „По данни на НСИ произведеният брутен вътрешен продукт за област Благоевград през 2016 г. отбелязва ръст от 4,2% и достига 2,5 млрд. лв. Все още не разполагаме с обработените данни за 2017 г., но очакванията са ни за запазване на тренда на увеличение“, допълни икономическият заместник-министър и акцентира, че това е една от малкото области в страната, в които размерът на чуждестранните преки инвестиции не отбеляза спад в годините на кризата и достигат близо 1 млрд. лв.

По настоящата сесия наличният финансов ресурс е 5 млн. лв., стана ясно по време на събитието. „Основен приоритет за нашия екип бе да направим пълен преглед на методологията, по която са се провеждали предишните сесии и да направим всичко по силите си да ги подобрим“, каза още Александър Манолев. Той се ангажира и да продължи процеса по тяхното подобряване в бъдещи сесии и изрази надеждата, че резултатите, които се постигнат по настоящата ще са силен аргумент за увеличаване на бюджета на НИФ. „Защото повече иновации означава и по-голям растеж за българската икономика“, акцентира зам.-министър Манолев.

Зам.-председателят на икономическата комисия в НС Даниела Савеклиева акцентира на доброто сътрудничество, което има с Министерството на икономиката и на важността от насочването на повече иницативи към регионалната икономика. От своя страна областният управител на Благоевград Бисер Михайлов се ангажира да участва в комуникацията между бизнеса от района и агенцията и подчерта, че в региона има много компании и организации, които имат интерес към подобни инициативи.

“Агенцията за малки и средни предприятия няма да спре да анализира и оптимизира правилата по работата на НИФ, въпреки множеството подобрения в Девета сесия на Фонда”, подчерта Габриела Козарева по време на събитието.