София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Старт на преговори за Брекзит

Границата с Ирландия - големият проблем?

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

В Страсбург започна първата среща за конкретните условия, по които Великобритания ще напусне Европейския съюз. Повече от година след решението на Британското правителство да излезе от Общността, ще се обсъжда прочутия член 50 от Лисабонския договор. Тъй като досега нито една страна членка не е напускала Съюза, експертите ще трябва да изготвят пътна карта за прилагането на този член 50, който указва как една държава може да излезе от блока. Текстът дава само схематична правна рамка за двегодишен период на напускане.

Реално страховете и на Острова и в Брюксел са, че процесът на раздялата може да е доста продължителен и мъчителен. Днешният формат в Европейския парламент ще постави акцента върху определяне на графика за бъдещи разговори. Те ще се водят от председателя на Европейската комисия за преговорите с Великобритания- Сабин Уейанд, и от Оливър Робинс- представител от Обединеното кралство.

Преди разговорите за бъдещите отношения, двамата обсъждат на четири очи един от най-трудните въпроси - разрешаването на статута на ирландската граница и евентуалния напредък по този казус. Това е почти нерешим проблем, тъй като Северна Ирландия, част от Обениненото кралство, и Ирландия имат 500-километрова сухоземна граница, от които повече от 300 са без пропускателни пунктове.

Много хора ежедневно преминават през нея, за да достигнат до работата или училището си и излизането на Великобритания от ЕС ще наложат промени при свободното преминаване на границата.

На днешната среща в Страсбург се очаква да бъдат направени промени, според изискванията на едната и другата страна, в договора за оттегляне, определян от член 50 от Лисабонския договор.