София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СТАРТ НА ВОЙНАТА: Влизат в сила митата на САЩ над Пекин

Заплашена ли е световната икномика?

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Решението на американския президент Доналд Тръмп да наложи 25% мита върху вносните стоки от Китай, чиято обща стойност се оценява на 34 милиарда долара, влиза в сила от петък в полунощ. Този акт е първият изстрел във войната между двете световни икономики.

Лидерът на САЩ припомни, че решението е взето във връзка с незаконно, от гледна точка на Вашингтон, присвояване от китайски компании на американската интелектуална собственост и технологии, както и използването на нелоялни търговски практики на Пекин.

Според Тръмп, новите мерки на администрацията на САЩ ще допринесат за премахване на дефицита на САЩ в двустранната търговия с Китай, достигнала 500 милиарда долара годишно.

На свой ред Пекин обяви, че ще дадат решителен отговор на Вашингтон, тъй като новите стъпки на американската страна нарушават националните интереси на Китай. Очаква се реципрочни такси върху американските стоки да бъдат въведени веднага след влизането в сила на митата на Вашингтон върху китайския внос.

Според вестник „Вашингтон пост“ не е изключено, че „безпрецедентна търговска битка между двете най-големи икономики в света" може да започне в близко бъдеще.

"Анализаторите се опасяват, че конфликтът може да разклати пазарите, парализира търговията и да навреди на търговските връзки между САЩ и Китай в момент, когато администрацията на Тръмп има за цел да осигури сътрудничество с Пекин по отношение на Северна Корея" , пише изданието. Според прогнозата на вестника "резултатът от конфронтацията не може да бъде предсказан, тъй като нито една страна няма да се предаде".

Загриженост за вероятната заплаха за световната икономика показва и вестник "Ню Йорк Таймс" . "Докато Тръмп въвежда мита върху и съюзници и съперници, провокира широк отклик, нарушил световната търговия, има признаци на напрежение, които могат да възпрепятстват икономическото развитие", пише вестникът.

От своя страна китайските експерти смятат, че позицията на САЩ е неблагоприятна за самите американци и такава тарифна политика може да доведе до глобална търговска война. "В крайна сметка, страдат американските фирми и потребители на вътрешния пазар“, пише вестник China Daily.

Според персонала на Института за световна икономика и политика в Академията за обществени науки Лю Сян под заплаха са изправени всички системи на световната търговия.

"Жалко е, че правителството на САЩ не спази задълженията си към Световната търговска организаци, което заплашва цялата световна търговия", казва член на Международната търговска асоциация на Китайската народна република. Експертът отбелязва, че действията на Съединените щати "предизвикват недоволство и гняв на хората по целия свят".