София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Стартира проверка на товарните автомобили в цяла Европа

Полицаите ще проверяват за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“

6 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Пътна полиция стартира проверка на товарните автомобили, която ще продължи до 15 октомври. Операцията е по линията TISPOL - европейската мрежа на службите на пътна полиция,  в нея ще участват и служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” и се провежда на територията на всички държави-членки на Европейския съюз.
По време на проверките, служителите на Пътна полиция ще следят и за валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и заплатена ли е необходимата винетна такса за ползване за определен срок на републиканските пътища.
Основните причини за възникнали инциденти с участието на товарни автомобили и автобуси са неспазване времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите, съобщават от пресцентъра на МВР.
В проверките ще се включат служители на криминална и икономическа полиция. Те ще следят за нелегални мигранти, притежание и пренос на наркотични и упойващи вещества и транспортиране на крадени стоки, както и за превоз на стоки, различни от упоменатите в документите за товара.