София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Стартират проверки на язовирите в цялата страна

Очаква да бъде направена категоризация на язовирите в зависимост от обема и височината на стената

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Стартират интензивни проверки на язовирите в цялата страна. Приоритетно ще се проверяват язовири, за които вече са давани предписания. Проверката е разпоредена от министъра на икономиката Емил Караниколов след среща с ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). на срещата са набелязани мерки по надзора на язовирните стени и техните съоръжения.

На срещата са обсъдени са и предстоящи нормативни промени, които да доведат до ясна и конкретна регламентация на контролните правомощия на държавната агенция. С измененията ще се цели персонализиране на отговорността за поддръжката на съоръженията и тяхната безопасна експлоатация.

Освен това се очаква да бъде направена категоризация на язовирите в зависимост от обема и височината на стената. Първите работни предложения за нормативни промени ще бъдат готови до края на месец май.