София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СТОЯНКА МУТАФОВА ПРЕДЛОЖЕНА ЗА „ГИНЕС“

Стоянка Мутафова е най-дълго играещата актриса на театрална сцена в света

9 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Съюзът на артистите в България ще предложи на Книгата на рекордите на „Гинес“ да впише Стоянка Мутафова. Тя е най-дълго играещата актриса на театрална сцена в света. Още вчера писмото с предложението е заминало за централната комисия, която разглежда предложения от цял свят.
Шефът на съюза на артистите Христо Мутафчиев заяви, че актрисата е активно на сцената от 70 години, а в момента играе в 7 пиеси.
Вчера Мутафова се срещна с министъра на културата Вежди Рашидов, за да му честити новата година и да му пожелае успешен нов мандат.
Министерството на културата изрази официално подкрепата за предложението, заяви културният министър Вежди Рашидов. Той пожела на Мутафова още дълги години да е така активна, жизнена и енергична и да продължава да ни радва с великия си талант от сцената и телевизионния екран. Рашидов коментира, че Стоянка Мутафова е достойна да бъде в Книгата на рекордите на „Гинес“, тъй като тя е уникална и светът трябва да я познава.
През 1945 г. Стоянка Мутафова излиза за първи път на сцената. Тя дебютира с пиесата на Жан-Батист Молиер „Хитрините на Скапен“. На 2 февруари актрисата ще навърши 93 години.