София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стойчо Шишков: „Народен дом на терора“ открехна вратата към една забранена епоха

Филмът е вдъхновен от книгата „Призраци в къщата“ на Ангел Филчев

7 годиниКултура 5 Боряна Райчева

България е единствената държава, в която няма музей на комунизма, но има музей на социалистическото изкуство. Страната ни е осеяна с паметници на окупаторите.
Много от нашите политици не обичат да четат книги, затова решихме да им „сдъвчем“ информацията за комунизма под формата на филм. Това заяви в студиото на предаването „Делници“ по телевизия „Евроком“ Ангел Филчев, автор на книгата „Призраци в къщата“ вдъхновила създаването на кино лентата „Народен дом на терора“, породила ярки реакции в обществената нагласа относно живота в България преди 89-а година.
Когато предстоеше ново кандидатстване в НФЦ мислихме с каква тема да кандидатстваме, коментира от своя страна режисьорът и сценарист на филма „Домът на терора“ Стойчо Шишков. Сондирах мнение с критици, които ни подкрепиха. От 9 души комисия 6 души дадоха най-висока оценка, останалите трима искаха да ни смачкат. В българското кино съм от 51 години. Няма друг толкова аргументиран филм. Ние успяхме да „открехнем вратата“. За съжаление нямахме възможност да екранизираме цялата книга, заяви Шишков.
Младите хора идват от училище, от което нищо не се знае за комунизма, убеден е доц. д-р Лъчезар Стоянов. Водим упорита война този период да влезе в учебниците по история и най-после да бъде изучаван. Младото поколение да има поглед върху съдбата на България.
Филмът се оказа острие за няколко процеса. България е единствената страна, която не изпълнява директивата за европейска съвест, в която трябва да се обяснява еднакво и равномерно за трите тоталитарни системи – болшевизъм, фашизъм и национал-социализъм.
Тази сграда на центъра на София е подходяща за музей на комунизма и паметта на жертвите на режима, коментира още доц. Стоянов.
Филмът „Народен дом на терора“ печели най-високо отличие на фестивалния конкурс „Златен ритон“ 2015.
Можете да гледате „Народен дом на терора“ тук: https://www.youtube.com/watch?v=iYAleMb2IYc