София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стоков „стрес” след стоков кредит

До колко сме склонни да вземем стока на изплащане по празниците?

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

На всеки един от нас му се е случвало да прибегне до метода на 21-и век – стока на изплащане, за да закупи непосилни за своя портфейл стоки.  Изплащането става бързо и лесно или поне това ни уверяват от редицата банки, които предлагат тази опция за закупуване на стока. Ние им се връзваме и се надяваме изплащането наистина да стане „бързо и лесно” ,прибягваме до това да купуваме на месечни вноски.

По празниците не всеки има хиляда лева, за да подари на детето си така желания телефон, затова лесно се хваща на капана на банките. Когато си определяме месечната вноска, ние определяме цена, която да може да плащаме на месец, като си мислим, че всеки месец ние ще имаме необходимата сума.

Но в живота планове за дълго не трябва да се правят – съдбата винаги ни изиграва по своему. В момент, в който ние закъснеем с погасяването на някоя от месечните вноски, веднага влизаме в Черния списък на банките, наричан още ЦКР. След това тежко ни и горко! Започват се смс-и с заплашителен тон, куп позвънявания и още и още излишни нерви, за това, че примерно ни е закъсняла заплатата и нямаме с какво да погасим въпросния кредит.

Превеждат ни заплатата и ние си погасяваме всичко, като си мислим, че вече сме приключили с бремето „изплащане”, но НЕ. В момент, в който ние решим отново да си вземем нещо на изплащане вече преминаваме в режим „убил човек, задържан в ареста, затворник с доживотна присъда” , на езика на банките – нередовен платец.

Пропуснахме да кажем и че дори да си плащаме съвестно кредита, няма начин да се отървем от смс-ите всеки месец, който ни напомнят за него, като ако платежната дата на кредита ни е 21-о число, смс-ите започват от 10-и че чак до 21-и, независимо, че сме го платили по-рано. Просто угодия няма. Нито да го платиш, нито да не го платиш – и в двата случая биваш притесняван.

Според наредба Номер 22 на БНБ, Централният кредитен регистър предлага информационна система за кредитната задлъжнялост на клиентите към банките, като след нарушение ние потъпкваме тази наредба и директно ни се поставят белезниците на срама. Мислете с перспектива – Коледа е веднъж в годината, но изплащането е всеки месец от нея.