София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Столична община няма да променя данъците

Около 1,2 млрд. лева ще е бюджетът на София за 2017

7 годиниИкономика 8 Боряна Райчева

Около 1,2 млрд. лв. ще бъде бюджетът на Столична община за 2017 година. Парите са повече от тези за за 2016-а. Това съобщи заместник-кметът по финансите в Столична община Дончо Барбалов.

Той изтъкна, че общината ще разполага с повече привлечени евросредства, а също така очаква и по-добри приходи, събирани от данъци. Заместник-кметът посочи, че данъците в София не са променяни от 2009 г. и единствената промяна е в таксите, които са свързани с предоставяне на някои услуги.

"Ние не очакваме никаква промяна през 2017 г. Единственото ново, което се въвежда през 2017 г. с решение на Народното събрание, беше данък за таксиметровите превозвачи", коментира още Барбалов. Такса смет остава на това ниво и през настоящата година.

Сметката за боклука, която е предложена на обсъждане в Столичния общински съвет за следващата година, е в размер на 172 млн. лева. Тя е разделена на три групи - за сметосъбиране 60 млн.лв., 66 млн. лв. за почистване на града и останалите пари са за депониране на отпадъци.