София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Столтенберг иска увеличаване на разходите за защита в НАТО

Той призова и за укрепване на сътрудничеството в Алианса

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Укрепването на сътрудничеството в рамките на НАТО и увеличаването на военните разходи на страните - членки на Алианса до 2% от БВП са необходими условия при растящата несигурност в света. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда на годишната конференция на Конфедерацията на норвежките предприятия, предаде ТАСС.

"Договорите се прекратяват, митническите стени се строят, международните споразумения са под натиск", каза той и посочи, наред с други неща, че "Русия в продължение на много години е нарушила Договора за ракети със среден и малък обсег на действие", което според него "може да доведе до заплаха от унищожаване на системата от споразумения за забрана на ядрени оръжия".

За да се справи с нарастващата несигурност в света, генералният секретар счита, че трансатлантическото сътрудничество трябва да бъде насърчавано. От своя страна Осло се нуждае от повече усилия в тази посока, сигурен е той. Столтенберг отбеляза също, че Норвегия е "единствената страна, граничеща с Русия, която изпраща по-малко от 2% от БВП за отбрана".

Той изтъкна, че въпросът за увеличаването на военните разходи е от особено значение, тъй като много страни, предимно САЩ, считат за несправедливо да ги разпределят в рамките на НАТО. Той добави, че не трябва да се предполага, че развитието на общата отбрана на ЕС може да замени трансатлантическото сътрудничество в областта на отбраната.

"След Brexit, 80% от паричния поток на НАТО ще дойде от страни извън ЕС", подчерта той.

През последните 20 години САЩ настояха съюзниците на НАТО да увеличат военните си разходи до 2% от БВП. След началото на украинската криза Вашингтон използва ситуацията на конфронтация с Русия, за да постигне тази цел. На срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г. лидерите на съюза се ангажираха да увеличат военните разходи на всички страни от НАТО на 2% от БВП за 10 години. Вашингтон настоява, че по-голямата част от новите инструменти трябва да бъдат насочени към придобиване на нови оръжия и военно оборудване, основният производител на които в НАТО е американският военен индустриален комплекс.