София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стотици жертви взе земетресението и цунамито в Индонезия

Затворници избягаха по време на природното бедствие

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Броят на загиналите в Индонезия след мощното земетресение от 7,5 по Рихтер и последвалото цунами, вече е 832 души. Бедствената агенция в страната съобщава, че броят им може да се увеличи. Спасителите все още не могат да достигнат района на град Донгала, където бе епицентърът на земетресенията. Спасителите се опитват и да стигнат до районите засегнати от цунамито, но разрушените пътища и липсата на електричество ги затрудняват.

Силното земетресение е разрушило стените на затвора в град Палу. В него наказанието си излежавали 560 души, но повече от половината са избягали по време на природното бедствие. Властите не са се опитали да заловят избягалите, тъй като са били ангажирани да помагат на пострадалите от земетресението и вълната цунами.

Припомняме ви, че след силното земетресение местните власти издадоха предупреждение за цунами, което след това бе отменено. Приливна вълна с височина 2 метра обаче заля крайбрежието на провинции на Индонезия. Индонезийските власти посочват, че много сгради са сринати или отнесени от водата, изчезнали са цели семейства, комуникациите са прекъснати и няма информация за пострадалия район, в който живеят над 300 000 души.

След първоначалния трус последваха още няколко силни, единият от които бе със степен 6,7 по скалата на Рихтер.