София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стотици младежи в ареста след протести в Русия

Хиляди излязоха по улиците срещу пенсионната реформа

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Хиляди души излязоха на протест в Русия срещу пенсионната реформа на правителството . В над 80 руски града, сред които Москва и Санкт Петербург се проведоха  митинги и шествия, организирани от поддръжниците на Алексей Навални, срещу повишаване на възрастта за пенсиониране. В демонстрациите взеха участие предимно млади хора. В повечето градове протестните действия не бяха координирани, а над 220 тийнейджъри се оказаха в ареста. На  много места полицията използва сила, за да разпръсне тълпите.

В своите плакати юношите категорично показват пенсията като нещо доста далечно за тях, почти фантастично. "Младежите са изчислили коя година ще се пенсионират - с ясни нюанси, че такова бъдеще може да не дойде", посочват експерти и отбелязват, че тийнейджърите са далеч от пенсиониране и нямат никакви лични чувства или обида от правителството, но те излизат в подкрепа на семейството и, преди всичко, на родителите им, които са работили и се надяват да се пенсионират навреме.

Реформата предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране с пет години, до 65 за мъжете и 60 за жените при средна продължителност на живота в Русия съответно 66 и 77 години.