София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Страхотно представяне на българските джет пилоти на KING’S CUP 2016 в Тайланд

Киров завърши на пето място, а 14-годишната надежда Алекс Петров също извоюва петата позиция

7 годиниСпортни 1 Боряна Райчева

Единствените български джет пилоти, Кристиян Киров и 14-годишната надежда Алекс Петров, се представиха страхотно на завършилото днес Световно първенство по джетски в Тайланд. Киров подобри класирането си от миналата година и завърши на пето място, а Алекс направи впечатляващ международен дебют при децата и също извоюва петата позиция.

Първият ден на световното бе повече от успешен за Кристиян Киров. В Мото 1 бургазлията направи страхотно състезание и се нареди втори. Той изостана малко на старта, но успя да изпревари няколко джета за да се класира на втората позиция. Същия ден, Киров доказа, че е най-добрият пилот в своята категория и в Мото 2 отвя конкурентите си и спечели първото място абсолютно заслужено.

В края на първия ден, Киров имаше сериозни притеснения относно двигателя на своята машина, като всички механици в щаба на България се молеха единствено джета да издържи, за да може България да има своя първи световен шампион в този спорт.

През ден втори, в който бяха финалните два старта, Киров започна прекрасно и в Мото 3 стартира отново безпогрешно и поведе колоната. И точно когато многобройната българска агитка усещаше вкуса на шампионската титла, се случи най-неприятното.

Двигателят на българина не издържа и получи сериозна повреда, с което работата на джета стана невъзможна. След драматичната ситуация, българският отбор взе решение да участва на последното Мото 4 с резервен джет.

В този последен старт, Киров не успя да покаже най-доброто от себе си и завърши на осмо място, а с това и фиксира крайното си класиране – пето място в света.

Другият ни представител, 14-годишнят Александър Петров, направи много добри карания и в четирите Мотота, като единствената причина да не грабне медал, бяха по-скромните възможности на машината му, в сравнение с показателите на останалите джетове в неговия клас. Все пак Алекс е повече от доволен от дебюта си на международната сцена, като представителите на KING’S CUP предвиждат бляскаво бъдеще на малкия в този спорт.

За Кристиян Киров: Роден на 14.06.1983 г. в гр. Бургас. Състезава се от 2013 г., само седнал джет (Runabout) Yamaha. Първият български състезател по джетски представящ България на международни състезания.

Трикратен републикански шампион на България за 2014 г., 2015 г. и 2016 г., в клас Pro Open; Балкански шампион за 2016 г., в клас Pro Open; Вицеевропейски шампион за 2016 г., в клас Runabout Novice Stock; Сребърен медалист на Световните финали в САЩ 2016 г., в клас Runabout Novice Limited

За KING’S CUP: Състезанието в Тайланд се провежда от 1996 г. и първоначално започва като първенство между състезателите на Тайланд, Сингапур и Малайзия, но през 2008 г. е припознато от IJSBA и добива авторитетното WORLD CUP или СВЕТОВНАТА КУПА, като ежегодно е домакин на състезатели от повече от 45 страни по света, сред които и България. Информация за събитието може да видите на: www.jetski-worldcup.com