София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СТРАХЪТ И ИСТЕРИЯТА ЧУКАТ НА ВРАТАТА

КОМЕНТАР НА ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Поради липса на други новини трети ден окрякваме скандала в посолството в Лондон, дето емигранти попитали премиера дали, като се погледне в огледалото, вижда Пеевски. Властта е мобилизирана, медийната бригада – също и отговорни фактори търчат от телевизия на телевизия да обясняват, че има заговор и провокация срещу премиера и стабилността. Опозицията, доколкото я има, твърди, че случката в Лондон е, напротив, проява на гражданска позиция.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Навремето в Университета имахме една засукана млада учителка по руски. Един от колегите я сваляше и като седна на първия ред, си вдигна краката по американски на банката. Учителката го изгледа, но нищо не каза. А той – вие знаете ли какво е жена интелектуалка? И си отговори сам – нито едното, нито другото.

Та така и в лондонския случай. Нито едното, нито другото. Нито е заговор, нито – доблестна гражданска позиция. Разправия между себеподобни. Между сънародници.

Властта реагира панически. Нищо не го налагаше.

Например в Щатите Доналд Тръмп, един от фаворитите за президентска номинация, съобщи, че някакви хора искали да го замерят с домати. Не го нарече заговор, провокация, а само призова привържениците си, ако могат, да го предпазят.

А замерянето с домати е една стъпка по-нататък от словесната агресия и питането за Пеевски.

Пресцентърът на премиера и антуражът му в България не уцелиха мярата. И се получи обратен ефект. Щом реакцията е толкова болезнена, значи има за какво.

Писах и по-рано. Това правителство няма реална опозиция вътре в страната. Нито чисто политическа, нито гражданска. Поне засега.

И основната заплаха за него е външна – било руски натиск за инсталиране на по-удобно правителство (макар че от това по-удобно няма накъде), било западен, ако се минат някакви елементарни граници на приличие и проличи тотална нефункционалност. Прагът обаче е висок, понеже на фона на Гърция, която е в полуразпад и на наближаващата пролет, когато бежанците ще тръгнат масирано пак, Брюксел ще търпи Борисов.

Той обаче не е съвсем сигурен. Фигурата на Пеевски взе да става много видима оттатък Драгоман. Пишат западните вестници едни нехубави работи.

И страхът и истерията чукат на вратата.

Източник: ekipnews.com


Още от
Георги Даскалов