София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СТРАНАТА НИ Е НА 2-РО МЯСТО ПО ПРОДАЖБА НА ДОБАВКИ

У НАС ТРЕНИРАТ НАД 100 000 ДУШИ

9 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Официално хората, които се занимават с фитнес са над 100 000. Това заяви министърът на спорта Красен Кралев в студиото на предаването „Здравей България“ по Нова тв. Но нашата страна е на второ място по употребата на забранени стимулиращи.
Единият проблем е тази продажба на допинг в хранителни добавки. Но има и концерни, които спазват правилата, но всеки ден излизат нови и нови добавки със забранени, каза още той.
В момента има много млади хора, които искат да постигнат с тялото си перфектен резултат само за няколко месеца и молят фитнес инструкторите си за помощ, но за съжаление те ги насочват към именно тези медикаменти, подчерта Кралев.
По примера на европейските асоциации и у нас може да се проведат курсове за обучение на тези фитнес инструктори, които да дават адекватни фитнес съвети на подрастващите младежи, които тренират, заяви Кралев.
Инструкторите да се обучават и самите фитнес центрове, които желаят да продават хранителни добавки да имат лиценз за това.
Така или иначе фитнес инструкторите имат ролята на треньори, нека поне знаят, че тези хранителни добавки могат да взаимодействат с някои медикаменти, заяви още той. По-добре е да са образовани, за да могат да предлагат тези добавки.
Националният отбор по вдигане на тежести е част от световния проблем. Част от тези хранителни добавки, използвани от спортистите съдържат забранени вещества, смята още министърът на спорта. Има и тествани, контролирани добавки, но има и други, които не са.
Този производител има доставчици, суровината се доставя от Китай, от други страни, това е суровината, той няма как да каже какво има в нея, каза той. Очакваме развитие до дни, то ще е интересно. Този случай ще ни даде ясна представа къде е проблемът. Но той е световен, заяви в заключение той.