София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Страната ни е обект на спам атака

ГДБОП предупреди потребителите да не предоставят лични данни

6 годиниКрими 13 Боряна Райчева

От 20 март България е обект на спам атака, при която, на общ принцип са разпратени стотици хиляди електронни писма до потребители на български мейл провайдъри, съобщиха от МВР.

Фишинг мейлите са еднотипни по съдържание и претендират, че са разпратени от името на различни банкови институции, извършващи търговска дейност на територията на страната.

От ГДБОП предупредиха потребителите в мрежата да не предоставят поискани им по електронната поща лични и други данни от подобни податели, тъй като всички финансови институции, осъществяващи търговска дейност на територията на страната, нямат практика да изискват подобен тип данни по описания по-горе начин.

В мейлите подателите приканват получателите да попълват в линк оторизационните си данни от акаунти за електронно банкиране /потребителски имена и пароли/ или финансови платежни инструменти /данни от дебитни и кредитни карти/ под претекст, че се извършват профилактични действия от името на финансовите институции.

ГДБОП е създала организация с големите имейл провайдъри в страната за филтриране на измамните спам съобщения.