София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ООН прие Пакта за миграцията

България не участва във форума

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Конференцията на ООН в Маракеш, събрала повече от 150 държави-членки на организацията, прие Глобалния договор за безопасна, редовна и законна миграция, въпреки поредица от изтегляния, предизвикани от антиимигрантски популизъм, предаде АФП.
 
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш описа приетия договор като "пътна карта за предотвратяване на страдание и хаос" и се опита да разсее онова, което той нарече "редица митове около пакта", включително твърденията, че международният договор ще позволи на ООН да наложи миграционни политики на страните-членки.
 
България не участва във форума, тъй като в крайна сметка  правителството ни  се отказа да се присъедини към документа, въпреки че първоначалната позиция на правителството на "Борисов 3" беше различна.
 
На следващото събиране на държавите-членки на ООН, на което трябва да се приеме резолюция по документа, българският представител ще гласува "въздържал се" по силата на решение на Министерския съвет от миналата седмица. Припомняме, че до  него се стигна, след като "Обединени патриоти", които са част от властта, и опозицията в лицето на БСП се обявиха против пакта. Позицията на ГЕРБ изглеждаше различна, но от партията на  Борисов се съобразиха с малкия си партньор и левицата. 
 
Миграционният пакт ООН, който няма задължителна сила, цели да защити правата на всички мигранти, без значение от техния статут, да изгради стратегия за връщането им по родните места, както и да работи върху предотвратяването на причините, водещи до масова миграция. Документът обаче доведе до нееднозначни реакции.
 
Пактът засега не е одобрен освен от България и от Австрия, Полша, Словакия, Унгария, Чехия, Естония и Италия. САЩ, Австралия и Израел също не са се присъединили към него.
 
 Въпреки че българското правителство прие да не се присъединява към Пакта, страната ни заяви, че ще продължи да осъществява вече съществуващите и поети ангажименти в областта на правата на човека, както и да осъществява контрол по границите.