София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СТРАТЕГИЯТА ЗА СЪДЕБНА РЕФОРМА Е ГОТОВА

Тя предвижда антикорупционни мерки, които да гарантират независимостта на съда

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

 

Министерски съвет прие актуализираната стратегия за съдебна реформа. Това заявиха ресорният вицепремиер Меглена Кунева и министърът на правосъдието Христо Иванов. От Министерски съвет двамата отидоха заедно в Народното събрание, където на среща с председателя Цецка Цачева ще поискат свикването на председателски съвет, в опит да внесат стратегията за гласуване.
Акцентът в стратегията е върху следващите 6 месеца, когато трябва да се внесат законодателни промени в НС, макар че начертава пътя на предстоящата съдебна реформа в следващите седем години. Нейната цел е да даде посока в модернизацията на съдебната власт и да начертае пътя на съдебната реформа, като се постигнат европейски стандарт на правосъдие и ефективни гаранции за върховенството на закона. Основната отправна точка на стратегията е да се гарантира независимостта на съда и съдебната власт чрез мерки срещу корупцията, политическия и икономическия натиск. Това може да бъде постигнато с реконструкция на управленския модел в правосъдието, а от там и премахването на възможността за неносене на отговорност, което би затруднило всички опити за влияние върху съдебната власт.
Мерките в дългосрочен план обаче налагат изменения в Конституцията, като например разделението на ВСС на съдийска и прокуроска колегия, както и възможността за подаване на директни жалби към Конституционния съд. Точно тези промени обаче биха могли да станат сламката, за която да се хванат тези, които не искат промени в съдебната система.
Министерството на правосъдието вече работи по първия законодателен пакет от мерки, които предвижда стратегията.