София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Стрелба в синегога в САЩ

Убити са 11 души

5 годиниКрими 7 Боряна Райчева

Мъж откри стрелба в синегога в САЩ. Ранени са шестима души, четирима от които са полицаи. Свидетели разказват, че бял мъж е влязъл в синегогата по време на служба с крясъци „Всички евреи трябва да умрат“. След пристигането на органите на реда започва престрелка между нападател и полиция. Ранени са четирима полицаи, той също е прострелян и се предава. Стрелецът вече е в ареста.

След стрелбата кадри в социалните медии показват тежко въоръжени полицаи, които обикалят квартала, населен предимно с евреи. Чрез туит пост полицията предупреждава хората да избягват района, а живеещите там да останат по домовете си и да не излизат. В това време тече претърсване и на синагогата.

На случилото се реагираха политици и организации.

Американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър, че следи ситуация-та. Час по-късно държавният глава уточнява, че "събитията в Питсбърг са много по-опустошителни, отколкото се смяташе първоначално".

Нападението коментира и министър-председателят на Израел Бенямин Нета-няху.

"Бях съкрушен и ужасен от смъртоносното нападение в синагогата в Питсбърг днес, казва той. Целият народ на Израел страда със семействата на загиналите. Стоим заедно с еврейската общност в Питсбърг, стоим заедно с американския народ", казва той във видео обръщение и нарича случилото се "ужасна антисемитска жестокост".

Организацията на евреите в България също изразява съпричастността си.

"Скърбим за жертвите на откритата стрелба в синагогата "Ец Хаим" в амери-канския град Питсбърг, щата Пенсилвания. Покой за душите на загиналите и бързо възстановяване на ранените в това отвратително престъпление на ом-раза. Българската еврейска общност отправя своята пълна морална подкрепа и молитви към нашите сънародници в Питсбърг, които преживяха този ужас в шабатната сутрин", се казва в позицията ѝ, публикувана тази вечер.

Остро осъждаме нападението над синагогата „Дървото на живота” в американския град Питсбърг. Тази трагедия показва, че антисемитизмът и ксенофобията, омразата и насилието спрямо другия, трябва да бъдат окончателно изкоренени. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Историята на спасяването на 50 000 български евреи в най-мрачните времена на Втората световна война показва, че когато цениш човешкия живот толкова, че си готов да застанеш срещу най-силните, ти можеш да победиш злото. Затова и днес трябва да бъдем единни.

В този тежък за еврейската общност момент нека и за секунда не забравяме какви последици може да има антисемитизмът - това е посланието от София, където синагогата, джамията, православният и католическият храм са разположени един до друг.

Изразяваме съболезнования на близките на загиналите и пожелаваме бързо възстановяване на ранените.