София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СТРЕС ТЕСТОВЕТЕ ЩЕ УВЕЛИЧАТ РАЗХОДИТЕ НА БНБ

ТОВА ПРЕДВИЖДА БЮДЖЕТА НА БАНКАТА ЗА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА

8 годиниИкономика 6 Боряна Райчева

Стрес тестовете, които се въвеждат в банковата система, както и реформата в банковия надзор ще увеличат разходите на БНБ. Въпреки това намалените разходи за поддържане на пари в обращение ще доведат до положителен финансов резултат.

Депозитната лихва на международните пазари намалява и това неминуемо ще окаже влияние на финансовия резултат на БНБ. Тази неблагоприятна пазарна среда ще доведе до значително по-ниска от средно реализираната обща доходност от БНБ през последните години.
Консултантските услуги, необходими за провеждане на оценка на качеството на активите на банките и стрес-тестовете, ще допринесат за увеличение на разходите на БНБ. Ще бъдат необходими повече пари за квалификация на професионалните кадри. Общо разходите за догодина се изчисляват на над 96 млн. Лева.
Отчетът на народната банка за първите шест месеца на годината показва, че са взети мерки за предпазване от евентуално пренасяне на гръцката банкова криза у нас.