София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стряскащи данни – Корупцията у нас гълта 11 млрд. евро годишно

Евростат проучване: това е част от бизнес-културата в България

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Всяка година заради корупция България губи над 11 милиарда евро, или 14% от брутния си вътрешен продукт. Това се посочва в доклад на групата Зелени/Европейски свободен алианс в Европейския парламент.

Според доклада годишно ЕС губи 904 милиарда евро заради корупция, което включва и непреките последици като загуба на данъчни приходи и намалени чуждестранни инвестиции.

С тази сума Евросъюза би могъл да сложи край на световния глад, да помогне за елиминирането на маларията, за осигуряване на основно образование на децата в 46 страни, където доходите са ниски или средн,, да помогне за осигуряването на безопасна вода и канализация, да подпомогне здравеопазването в бедни страни.

В България корупцията причинява 1.8 пъти по-голяма загуба, отколкото е целият бюджет за социални разходи (6.1 млрд. евро). Сумата пари, която страната губи, е повече от 360 пъти по-голяма от целия бюджет за заетост (около 31 милиона евро), три пъти по-висока от националния бюджет за здравеопазване, и 2.4 пъти по-голяма от разходите за възрастните хора. 

Парите, които годишно се губят, са достатъчни, за да бъдат дадени средни заплати на около 2.5 милиона души (повече от една трета от населението), се казва още в доклада. Ако те се разпределяха сред всички българи, то всеки би получавал 1561 евро годишно.

В доклада се цитира проучване на Евростат от 2017 г., според което 48% от българите смятат, че нивото на корупцията се е влошило в последните три години, а 27% са на мнение, че е останало непроменено. Едва 4% казват, че корупцията е намаляла. Според 83% тя е широко разпространена в страната, а според 76 на сто тя е част от бизнес културата в България.