Гледай
на живо

Стриктни мерки в Европа срещу пластмасовите отпадъци

Стратегията би се отразила на джоба на българина

Нова европейска стратегия се бори срещу пластмасовите отпадъци. До 2030 г. всички пластмасови опаковки в Европейския съюз трябва да бъдат годни за повторна употреба и да могат да се рециклират. По данни на Европейската комисия, всяка година европейският бюджет губи между 70 и 150 милиарда евро, тъй  като пластмасите масово се ползват еднократно, а две трети от пластмасовите отпадъци идват именно от опаковките. Освен средства, рециклирането спестява натрупването на въглеродни емисии.

Над 25 милиона тона пластмасови отпадъци има всяка година в Европа, а от тях само 30% се събират за рециклиране. Една четвърт от отпадъците в София също са пластмаси. Едва половината от тях могат да се рециклират.

До 12 години всяка пластмаса трябва е годна за рециклиране, гласи европейската стратегия. Това би се отразило на джоба на българския потребител, каза пред бТВ Емилия Кулинска от Браншова асоциация полимери. По думите й, българинът не би могъл да се лиши от стоки от първа необходимост, които са опаковани в пластмасови опаковки като минералната вода.