София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Строеж в „Люлин“ създаде паника в столичани

Хората са притеснени изкопът да не погълне домовете им

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Жители на столичния квартал "Люлин" са изправени пред поредното предизвикателство в строителния бранш. Софиянци са притеснени, че къщите им ще бъдат повлечени от свлачище, предизвикано от строеж на метри от имотите им.

Строителството на сградата е започнало в началото на месеца, като към днешна дата изкопът е укрепен с подпори, които преди дни не са били там. Въпреки подпорите обаче, по някои къщи вече има щети.

"Падна ми оградата, падна ми мивката отвън, цялото ми място се свлече един метър навътре и долу стана яма. Падна една джанка - на 60 години дърво. Баща ми живя 102 години и тази джанка я засади той. Имаше ябълка и люляк до нея - паднаха и те в канавката", разказа пред бТВ Стоян Стефанов, собственик на една от къщите до строежа.

Друг съсед до изкопа разказва, че по стълбището и по къщата му са се появили пукнатини, за което е сигнализирал общината в „Люлин“.

Дошлите на място застрахователи са констатирали, че вредите по имота са настъпили вследствие на строежа. Архитектите, работили по преписката, дошли на място още същия ден на подаването на жалбата и са съставили необходимите актове.

След огледа в петък сега състоянието на изкопа е друго. А собственикът на терена, върху който се строи, обеща, че ще компенсира съседите си. По думите му изкопът е стоял неукрепен цял месец заради "организационни неща".