София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Строежът в Калиакра е незаконосъобразен

Имотът попада в защитена зона

6 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Проверката на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна (РИОСВ) установи закононарушение при строежа в Калиакра, за който беше получен сигнал. Според документите и представената информация от Община Каварна строежът се извършва в поземлен имот №029111 (нов № 07257.29.111) по плана на землището на с. Българево.

Той попада в защитена зона за опазване на дивите птици BG0002051 „Калиакра“ и защитена зона за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна BG0000573 „Комплекс Калиакра“.

Имотът е в урбанизирана територия и за него има Разрешение за строеж №67/04.09.2012 г., издадено от главния архитект на общината на две физически лица. Разрешението е за строително-монтажни работи по одобрен проект за обект „Административна обслужваща сграда“ със застроена площ 132,4 кв. м.

Тъй като разрешението за строеж е издадено през 2012 г., то губи правно действие, защото в продължение на 3 г. от издаването му не е започнало строителство. Разрешението за строеж впоследствие не е подновявано.

Във връзка с констатираното закононарушение днес предстои съвместна проверка на място и с представители на община Каварна, РИОСВ – Варна и РПУ – Каварна. След изясняване на всички факти и обстоятелства по случая ще се предприемат административно-наказателни действия от компетентните органи, включително премахване основите на строежа и възстановяване на терена.