София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Строят национална педиатрична болница

Правителствена болница остава за Софийския университет

5 годиниЗдраве 4 Боряна Райчева

Правителствената болница "Лозенец",  се запазва, но българските деца ще имат национална педиатрична болница. Това стана ясно в началото на правителственото заседание.

Управляващите взеха решение да довършат започналия през 80-те години на миналия век проект на Тодор Живков за строеж на 12-етажно лечебно заведение, което е било предназначено още тогава за детска болница.

Строителството на многопрофилна детска болница започва от догодина. Така плановете Правителствена, която е база на СУ "Св. Климент Охридски, да се превърне в педиатрична болница, срещу което от Софийския университет са против, отпадат.

"Взехме решение с министър Ананиев да подсигурим необходимото финансиране от 20 млн. лева за 13-етажната страда на територията на УМБАЛ „Александровска“, за да бъде превърната в многопрофилна национална детска болница", каза министър-председателят в началото на заседанието.

Бойко Борисов уточни, че сградата в университетската болница е на етап груб строеж и екип от инженери вече са проверили нейното състояние. Било отлично.

Очаква се до средата на 2020 година довършването на сградата да приключи, стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев. Той обясни, че обследването, което трябва да се направи на грубия строеж, ще продължи около 1 месец, а след това предстои препроектирането, тъй като сградата е имала първоначален проект. То щяло продължи около 3 месеца. По думите на Ананиев около 20 млн. лева ще са необходими за довършване на болницата.

На заседанието на кабинета присъства и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

"Поканих проф. Герджиков на Софийски университет заради така наречената Правителствена болница. Искам да го помоля да отиде при депутатите и да ги убеди да гласуват тази точка Правителствена болница да отиде в Софийски университет. Това гарантира обучението на студентите и всичко останало", обясни Борисов.  

"Погасяваме 23 млн. дългове на болницата, за да си я управлявате без дългове. Това може да го сведеш до студентите и академичния състав", продължи той, обръщайки се към ректора на СУ проф. Анастас Герджиков.

Кабинетът ще отпусне и 4 млн. лв за "Пирогов" за Клиниката по изгаряния.