София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Студенти искат зала в СУ да носи името на доц. Кристиан Таков

Внесоха искането си до Академичния съвет на Софийския университет

6 годиниОбщество 13 Боряна Райчева

Студенти внесоха предложението зала да носи името на доц. Кристиан Таков до Академичния съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", след като факултетния съвет на Юридическия факултет го отхвърли миналата седмица. 

Искането, отправено в подписка, подкрепена от над 4200 души, беше отхвърлено от съвета с 12 гласа "против", 4 "за" и 4 "въздържал се". Причината за това е, че според преподавателите има много заслужили юристи, а искането за наименуване на аудитория натрапва “помпозност и показност”, с което се “съсипва паметта на Кристиан Таков”.

Студентите Стефан Радов и Симеон Георгиев отправят сега искането към Академичния съвет на СУ, който е по-висшестоящ. За решението Георгиев е съобщил още по време на факултетния съвет, което е посрещнато от преподавателите с гневни реплики и обвинения, че студентът отправя заплахи.  В искането си студентите посочват, че България е водена към светло бъдеще от лидери, които не просто знаят, но и изграждат верния път, а доц. Кристиан Таков е пример за това.

"Доц. Таков въплъщава морални качества от най-високо ниво, които да служат за пример за подражание на обикновения човек и в същото време духовни ценности и идеи от философски, правен и социален порядък, които да бъдат водеща сила в израстването на едно общество. С интелекта, активната си гражданска и професионална позиция доц. Таков се превърна в изключителен общественик и интелектуалец от ново поколение", посочват в предложението си студентите, като допълват, че доказателство за това е и подписката зала да носи името на доц. Таков, подкрепена от 4200 души.

"Убедени сме, че Софийският университет отново ще докаже ключовата си роля в развитието на България, като отправи послание към идните поколения, приветствайки тази инициатива", категорични са те.